top of page
 ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ EXCIMER LASER                           

Tι είναι διαθλαστική χειρουργική;

Είναι ο τομέας της χειρουργικής του οφθαλμού για την διόρθωση της αμετρωπίας του οφθαλμού όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Με το Excimer Laser είναι δυνατή η εξάλειψη αυτών των αμετρωπιών και ο ασθενής βλέπει φυσιολογικά χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

ΜΕΘΟΔΟI ANTIMETΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ EXCIMER LASER

Oι τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα είναι οι εξής:

  •  P.R.K

  •  LASEK

  •  EPILASIK

  •  LASIK

  •  SMILE


Οι κυριότερες τεχνικές είναι δύο:

1) H επιφανειακή τεχνική PRK όπου το Laser εφαρμόζεται κατευθείαν στην επιφάνεια του ματιού, μετά την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς.

2) Η τεχνική LASIK όπου δημιουργείται ένας κρημνός από τις πρόσθιες στοιβάδες του κερατοειδούς και στη συνέχεια εφαρμόζεται το Laser.

Στο LASER ο αναδιπλούμενος κρημνός επανατοποθετείται πάνω στο στρώμα του κερατοειδούς ενώ στο EPI LASIK ο κρημνός του επιθηλίου και βασικής μεμβράνης είναι πολύ πιο λεπτός από το LASIK.
Η τεχνική PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων μεθόδων διόρθωσης της μυωπίας γιατί είναι απλή δεν κόβουμε ιστό, είναι ταχεία δεν διαρκεί περισσότερο από ελάχιστα δευτερόλεπτα σε κάθε οφθαλμό, και μαζί με την προετοιμασία δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά. Είναι ακριβής επειδή η επέμβαση ελέγχεται από τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό υπολογιστή με ειδικό πρόγραμμα, είναι ασφαλής δεν υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και τέλος είναι ανώδυνη γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες) που ενσταλλάζονται προηγουμένως στο μάτι.
Και οι δύο τεχνικές έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους και πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική για τον εκάστοτε  ασθενή κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.
Τα μειονεκτήματα των PRK έναντι του LASIK είναι ο πόνος της πρώτης μετεγχειρητικής ημέρας και η σταδιακή βελτίωση της όρασης. Δεν έχει όμως τα μειονεκτήματα του LASIK που συνδέονται με τον κρημνό π.χ. θολερότητες, φλεγμονή και λέπτυνση ή εκτάνηση του κερατοειδούς.
Το Haze (επιφανειακή θολερότητα) που αποτελούσε την μεγάλη επιπλοκή του PRK με τα πρώτα μηχανήματα δεν παρουσιάζεται σήμερα λόγω τελειοποίησης των μηχανημάτων (4η γενιάς) και την χρήση Mitomycin C.       
Με το PRK είναι δυνατή η διόρθωση μυωπίας έως και 14Δ, υπερμετρωπία έως 5Δ, αστιγματισμού έως 4-5Δ και πρεσβυωπίας με υπερμετρωπία έως 4-4.5Δ. Στην εφαρμογή της τεχνικής μας (PRK) χρησιμοποιούμε το πιο σύγχρονο και διαδεδομένο παγκοσμίως μηχάνημα (το 70% των μηχανημάτων Laser στις Η.Π.Α.) VISX–S4IR.
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του είναι η λειτουργία του eye–tracker δηλαδή συνεχής παρακολούθηση των κινήσεων του οφθαλμού κατά την διάρκεια της επέμβασης για την ασφαλέστερη εφαρμογή του Laser. Επίσης έχει spots  διαφορετικού μεγέθους για την ταχύτερη και πληρέστερη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Η τελευταία καινοτομία είναι η δυνατότητα αναγνώρισης της ίριδας (Iris Registration) ώστε ανά πάσα στιγμή γίνεται το LASER στο ακριβές σημείο του κερατοειδούς.

Με την πλέον σύγχρονη μέθοδο WAVE SCAN VISX εξατομικεύουμε την θεραπεία, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα διαθλαστικά σφάλματα αλλά και τις υψηλού βαθμού εκτροπές, όπως coma, trefoil, μέχρι και 6ου βαθμού εκτροπής που είναι υπεύθυνα για την κακή ποιότητα όρασης, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται όχι μόνο στο πρόσθιο στρώμα του οφθαλμού (κερατοειδή) αλλά σε όλη την οντότητα του βολβού. Οι ασθενείς αποκτούν ποιοτική και ποσοτική καλύτερη όραση (super vision).

bottom of page