top of page
 ΓΛΑΥΚΩΜΑ                                                                                             

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια συχνή πάθηση του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και καταστροφή του οπτικού νεύρου. Η αυξημένη πίεση συνεχώς διαταράσσει σημαντικά την λειτουργία του οπτικού νεύρου  προκαλώντας ατροφία των οπτικών νεύρων, ελάττωση της όρασης και πλήρης τύφλωση. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν χρόνιο γλαύκωμα δεν αντιλαμβάνονται κάποιο σύμπτωμα παρά μόνο όταν έχουν χάσει σημαντικό μέρος της όρασής τους.
Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών να εξετάζονται ετησίως για την μέτρηση της ενδοφθάλμιας  πίεσης και κυρίως αυτοί που έχουν συγγενείς με γλαύκωμα.

Τι προκαλεί το γλαύκωμα;

 

Το γλαύκωμα προκαλείται από την συσσώρευση του υδατοειδούς υγρού στον πρόσθιο θάλαμο ο οποίος οδηγεί στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το υδατοειδές υγρό παράγεται από το κυκλικό σώμα έρχεται στον πρόσθιο θάλαμο μεταφέροντας θρεπτικά υλικά και διοχετεύεται μέσω του διηθητικού ηθμού που βρίσκεται στην γωνία του προσθίου θαλάμου στο φλεβικό σύστημα. Εάν η παραγωγή του υγρού είναι μεγάλη ή ο ηθμός είναι μερικός αποφραγμένος εμποδίζοντας την απομάκρυνση του υγρού, έχουμε αύξηση της ενδοφθάλμιας πιέσεως. Η φυσιολογική πίεση είναι από 10-20mmΗg. Εάν η πίεση είναι συνεχώς αυξημένη άνω των 20 χιλ. τότε προκαλείται πίεση στο οπτικό νεύρο προκαλώντας ατροφία των οπτικών ινών και καταστροφή του νεύρου. Η ατροφία των ινών είναι μόνιμη και γι’ αυτό  η θεραπεία του γλαυκώματος πρέπει να γίνεται προτού  αυτή καταστρέψει το νεύρο. Η ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης  σταματά την περαιτέρω  καταστροφή αλλά δεν διορθώνει την υπάρχουσα.


Η συχνότερη αιτία αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι η ηλικία και γι’αυτό το συνηθέστερο γλαύκωμα είναι το πρωτοπαθές χρόνιο απλούν γλαύκωμα, και οφείλεται συνήθως στην διαχρονική φθορά του ηθμού. Άλλες αιτίες γενικά είναι η κληρονομικότητα, η φυλή (οι Αφρικανο-Αμερικανοί έχουν συχνότερο γλαύκωμα), ο διαβήτης, η υπέρταση, η μυωπία, οι οφθαλμικές φλεγμονές όπως ιριδοκυκλίτιδα, οφθαλμικά τραύματα, ενδοφθάλμια αιμορραγία, ενδοφθαλμικές χειρουργικές επεμβάσεις π.χ. καταρράκτου, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η μακροχρόνια χορήγηση κορτικοειδών με την μορφή σταγόνας ή από το στόμα καθώς και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.


Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι οξεία κατάσταση με απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης που χρειάζεται άμμεση αντιμετώπιση οπότε η πίεση αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα με ταχεία καταστροφή του οπτικού νεύρου. Το οξύ γλαύκωμα παρουσιάζει έντονα συμπτώματα πόνου, θάμβος της οράσεως, τάση προς έμετο, πράγμα το οποίο αναγκάζει τον ασθενή να επισκεφθεί τον οφθαλμίατρο του. Άμεση θεραπεία φαρμακευτική ή χειρουργική προλαμβάνει την καταστροφή του νεύρου και την τύφλωση.

Πως γίνεται η διάγνωση του γλαυκώματος;
    
Η διάγνωση του γλαυκώματος γίνεται εύκολα με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση με την μέτρηση της ενδοφθάλμιου πιέσεως (τονομέτρηση), τον έλεγχο του οπτικού νεύρου με το οφθαλμοσκόπιο (βυθοσκόπηση) και τα οπτικά πεδία (έλεγχος της λειτουργικότητας του νεύρου).

Πως αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;  
   
Το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται με ειδικά κολλύρια τα οποία ενσταλάσσονται καθημερινώς στο μάτι. Τα κολλύρια αυτά έχουν σκοπό την ελάττωση της ποσότητας του παραγόμενου υδατοειδούς υγρού και την αύξηση της αποχέτευσης του υγρού μέσω του ηθμού. Η συνεχή χρήση των κολλυρίων είναι απαραίτητη καθώς το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται αλλά συντηρείται.


Η μακροχρόνια χρήση των σταγόνων μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ξηροφθαλμία ή κερατίτιδα και χρήζει αντικατάσταση από άλλο τύπου σταγόνες. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο οργανισμός συνηθίζει σε ένα είδος σταγόνας και δεν έχει το ποθητό αποτέλεσμα.


Εάν η ενδοφθάλμια πίεση δεν ρυθμίζεται με κολλύρια ή συνδυασμό κολλυρίων τότε γίνεται θεραπεία με Argon LASER σε μια προσπάθεια να μεγαλώσουμε τις οπές του ηθμού διευκολύνοντας την αποχέτευση του υγρού. Με το LASER τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά εάν μόνο ο ηθμός έχει καταστραφεί όχι όμως και όταν τα απαγωγά αγγεία του ηθμού είναι στενά ή κλειστά.


Τέλος εάν η πίεση δεν ρυθμίζεται με κολλύρια ή LASER προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση συμβατική ή με την τοποθέτηση βαλβίδος έχοντας κύριο σκοπό την ελάττωση της πίεσης. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι όλες οι θεραπείες αποβλέπουν στην ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης για να σταματήσει η καταστροφή των οπτικών νεύρων. Προϋπάρχουσα βλάβη δεν βελτιώνεται.

Τι πρέπει να κάνει ο γλαυκωματικός ασθενής; 
  
Η καθημερινή χρήση των κολλυρίων είναι απαραίτητη με συχνότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος οφθαλμιάτρου. Η συχνή μέτρηση της εδνοφθάλμιας πίεσης είναι απαραίτητη για την ρύθμιση των κολλυρίων.


Με την βυθοσκόπηση ελέγχεται το οπτικό νεύρο για βλάβη των οπτικών ινών η οποία εκφράζεται με την κοίλανση των οπτικών νεύρων. Κοίλανση μεγαλύτερη του φυσιολογικού ή διαφορετικού μεγέθους μεταξύ των δυο ματιών οδηγεί στην διάγνωση του γλαυκώματος αλλά και στην σωστή θεραπεία του γλαυκώματος. Αντικειμενική και ποσοτική ανάλυση της βλάβης των οπτικών νεύρων γίνεται και με την ανάλυση του οπτικού νεύρου και των στιβάδων των ινών με ΟCT. Τα οπτικά πεδία γίνονται κατά τακτά διαστήματα για τον έλεγχο της βλάβης των νεύρων, συγκρίνοντας τα με προηγούμενα οπτικά πεδία.


Ο συνεπής ασθενής δεν πρέπει να φοβάται για τύφλωση, εφόσον παρακολουθεί συχνά την πίεση του και ακολουθεί της οδηγίες του θεράποντος οφθαλμιάτρου .
 

bottom of page